Erekcija

Erekcija je pomembna za kakovost življenja

Kljub temu, da je erekcija večinoma problematična pri moških v zrelih letih, se lahko pojavijo težave že tudi prej. Včasih so psihične, na primer velik stres (kar ob današnjem stilu življenja ni redko,), drugič pa lahko izvirajo tudi iz fizičnih vzrokov, ki jih doslej še nismo prepoznali. Prav zato je pomembno, da se prične slaba erekcija oziroma erektilna disfunkcija obravnavati pri zdravniku takoj, ko jo opazimo.

Na kakšne zdravstvene težave kaže slaba erekcija?

Slaba erekcija je v fizičnem smislu povezana s težavami s srcem in ožiljem, saj pride do nje zato, ker se v moškem spolnem udu ne zagotovi dovolj dobre prekrvavitve – da bi ud ob spolnem vzburjenju otrdel in nabreknil, se mora v njegovem žilju namreč nabrati precej velika količina krvi. Kadar psihičnih oziroma čustvenih težav ni, vseeno pa erekcija ne nastopi, potem velja najprej pomisliti prav na te težave.

Če vemo, da so nenadne bolezni srca in ožilja pogoste že pri moških okoli štiridesetega leta, je lahko nezmožnost erekcije pomembno opozorilo, da je z žilami ter srcem nekaj narobe. Pravočasen obisk pri zdravniku lahko poskrbi, da se prepreči resna zdravstvena stanja, na primer srčni infarkt ali možgansko kap, prav tako pa se lahko dovolj zgodaj odkrije tudi diabetes oziroma sladkorno bolezen.

Kako erekcija vpliva na dobro in polno življenje?

Za lepo življenje in srečo ter zadovoljstvo je zelo pomemben partnerski odnos, ta pa temelji tudi na primernem spolnem življenju. Kadar je slaba erekcija razlog, da spolni odnosi niso redni, kakovostni, da morda sploh niso mogoči, trpi tako moški ego kot partnerstvo v celoti.

Vendar ni nobenega smisla, da je tako – erekcija je spet lahko kakovostna, če se odpravimo k zdravniku, ki preveri naše zdravstveno stanje, ter ob odsotnosti drugih težav diagnosticira motnje erekcije. Predpiše se viagra ali drugo zdravilo, ki pomaga, da je ud spet primerno trd in nabrekel.