Izboljšanje tehnike teka

5 načinov za izboljšanje tehnike teka

Tek je ena izmed tistih vrst rekreacije, ki je dostopna vsem, zanjo ne potrebujemo veliko opreme, poleg tega pa dobro dene tako celotnemu telesu kot stanju duha. Sprošča stres, blaži različne tegobe in poskrbi, da zvečer ujamemo dolg, kvaliteten spanec.

Čeprav se teka lahko loti vsak, pa se ga je seveda smotrno lotiti premišljeno. Marsikdo si namreč nadene športne copate in se zapodi v lov za kilometri, pri čemer pa ne pomisli na to, da morda ne teče pravilno. In zakaj je to pomembno? Zato, ker nepravilna tehnika teka povzroča poškodbe in onemogoča napredek tekača.

1. Pazite na držo

Tek je naravna vrsta gibanja, zato si ga vsi jemljemo nekoliko po svoje. Tečemo, kot se nam pač zdi prav, in s tem nevede škodujemo samemu sebi. Posledice nepravilne drže pri teku se kažejo kot bolečine v križu in celotnem hrbtu, pa tudi na nekaterih drugih delih telesa.

Da bi tekli karseda pravilno, moramo najprej poravnati svoj hrbet. Hrbtenica je steber našega telesa in prenaša ogromno obremenitev. Pomembno je, da je naloženemu bremenu kos. Z obremenjevanjem hrbtenice poskrbimo za to, da ne trpijo sklepi, ki temu niso namenjeni.

2. Usmerite pozornost na stopala

Ena izmed pogostejših napak pri teku je nepravilno pristajanje na stopala. Tekači, ki temu delu ne posvečajo veliko pozornosti, največkrat nevede trdo pristajajo na peto, kar pa je zelo slabo tako za sklepe kot hrbtenico. Pravilen tek se izvaja s pristajanjem na sprednji del stopala, korak pa se porazdeli skozi celotno površino.

Bistvo takšnega pristopa teka je v tem, da se vložena energija porazdeli po celem stopalu in ne zgolj v peti, hkrati pa z uporabo primerne obutve poskrbimo tudi za to, da se največ energije prenese naprej v odriv in naslednji korak.

3. Položaj rok

Tudi roke so pri teku zelo pomembne, saj delujejo na nek način kot uteži, s katerimi lovimo stabilen položaj na vsakem koraku. Roke naj bodo sproščene, hkrati pa pokrčene v komolcih na 90 stopinj. Torej z njimi tvorimo pravi kot, med tekom pa dajmo zapestjem prosto pot.

Položaj rok pri teku

Pravilen položaj rok pri teku je pomemben za stabilizacijo telesa.

Gibajo naj se samo ramena, roke naj z zamahom nikoli ne presežejo sredine telesa, saj bi s tem ustvarili pretirano rotacijo telesa od pasu navzgor.

4. Pazite na dihanje

Že res, da morda kdo dihanja ne povezuje s samo tehniko teka, a je to še kako pomemben del, ki nam sploh omogoča, da se teka lotimo tako, kot je treba. Dihanje naj bo karseda enakomerno in naj poteka skozi usta in nos hkrati. V zimskem času je morda boljši nasvet dihanje skozi nos, kjer se zrak ogreje, in izdih skozi usta.

5. Omislite si voden trening

Če kje, potem boste najboljše nasvete glede izboljšanja tehnike teka dobili pri osebnem trenerju. Ni pa nobene potrebe, da bi drago plačevali za uro vadbe, saj je na voljo kar nekaj delavnic na temo tehnike teka, ki se jih udeležuje več oseb, cena tam pa je mnogo bolj dostopna za vse tekače.