Razlogi za prakticiranje pilatesa

5 razlogov, zakaj prakticirati pilates

Ste v medijih prebrali nekaj na temo pilatesa in se vam zdi, da gre zgolj za modno muho slavnih oseb? Morda boste spremenili mnenje, ko boste izvedeli, od kod izvira in kakšne pozitivne posledice ima izvajanje te vadbe na posameznika.

Da bi poželi vse tiste koristi, ki jih ponuja, pa se morate vadbe resno lotiti vsaj dvakrat na teden. Prav nič komplicirano ne bo, saj lahko vaje najdete na spletu ali pa se udeležite kar vodene vadbe v kakšnem fitnes studiu. Pilates bo poskrbel za veliko dobrega.

1. Adijo, bolečine v hrbtu

Ogromno ljudi svoj delovnik presedi za računalnikom ali delovnim strojem, to pa zelo slabo vpliva na njihovo hrbtenico. Počasi se pojavijo bolečine, ki postajajo vse pogostejše in bolj intenzivne. Sežejo vse od vratu do križa, prizadeta pa so tudi ramena.

Bolečine v hrbtu

Prisilna drža za računalnikom sčasoma povzroča hude bolečine v hrbtu.

Pilates se močno osredotoča na ta problem in nam pomaga postati bolj prožen, gibčen in zravna hrbtenico. Poveča se prekrvavitev v mišicah pa tudi njihova moč, zaradi česar je mnogo lažje vzdrževati držo, ne da bi vse breme prevalili na hrbtenico.

2. Oblikuje telo

Še ena odlika pilatesa tiči v oblikovanju telesa. Ne glede na to, ali smo s svojo telesno težo zadovoljni ali ne, to še ne pomeni, da je telo lepo oblikovano. Posebej po obdobju hujšanja se koža nekoliko obesi in videti smo popolnoma izžeti.

V tem primeru nam številka na tehtnici prav nič kaj dosti ne pomaga. S pilatesom krepimo praktično vse mišice, ki pridobivajo tonus, maso in lepo napnejo kožo. Rezultate lahko opazimo precej hitro, ti pa bodo poskrbeli, da bomo z vadbo le še bolj zavzeto nadaljevali.

3. Duševni mir

Morda se komu na prvi pogled pilates zdi kot oblika joga. Res je, natančno izvajanje gibov, sodelovanje posameznih mišic v telesu in pravilno dihanje bodo vplivali tudi na stanje duha.

Če se soočate s stresom v službi in imate doma vse prej kot mir, boste z vadbo pilatesa postali drug človek. Še ena pozitivna lastnost vsega naštetega pa bo bolj kvaliteten spanec. Dobro vemo, kako ta vpliva na zdravje in počutje človeka, kajne?

4. Za boljšo gibljivost

Čeprav se morda že ukvarjate s kakšnim športom, denimo tečete ali kolesarite, pa gre pri tej vrsti rekreacije za dokaj enolične gibe. To pomeni, da boste sicer povečali telesno vzdržljivost, a vam bo manjkalo nekaj drugega.

Stabilnost, koordinacija in ravnotežje. Bistvene reči za vsakega športnika. S pilatesom boste utrdili celo tiste skrite mišice, za katere niste vedeli in na ta način pomagali telesu pri lovljenju ravnotežja.

5. Lepša telesna drža

Za konec pa še en več kot pozitiven vpliv omenjene vadbe na telo. Ojačane mišice, ki razbremenijo hrbtenico, poskrbijo tudi za lepšo in bolj naravno držo. Manj bolečin v vratu pri sedenju bo povzročilo prav to, da ne bomo več tako sklonjeni kot doslej.

Zaradi posebnih položajev med vadbo se bodo v notranjosti telesa aktivirale doslej zaspane skupine mišic in poskrbele za to, da boste v prihodnje hodili lepo vzravnano in samozavestno ter brez bolečin, ki so vas morda spremljale do sedaj.