Zakaj je stres nevaren

Zakaj je stres za zdravje izjemno nevaren?

V življenju nam je enkrat lepo, drugič pač malo manj. Živimo v svetu, kjer je potrebno hoditi v službo, služiti denar, skrbeti za družino, za svoje zdravje in kopico drugih pomembnih reči, kot so stanovanje, plačevanje računov in tudi za kvalitetne medosebne odnose.

Ker seveda vedno ne gre vse tako, kot bi si želeli, se znajdemo v zelo stresnih situacijah. Denimo ob kakšni neprijetni situaciji na delovnem mestu, prepiru s partnerjem ali konstantni skrbi za zdravje. Stres je načeloma naravno varovalo, ki v človeku sproži določene potrebne odzive. A to velja zgolj za določen trenutek. Vsekakor pa pod stresom ne smemo biti ves čas.

Stres je krivec za marsikatero bolezen

Če smo bili leta nazaj vajeni reči, da smo pod stresom in smo na ta način opisali svoje počutje glede določene zadeve, pa je danes jasno, da je stres precej več kot zgolj izgovor. Tudi zdravniki vse pogosteje na stres pokažejo ob pojavu določenih bolezni.

Nekoč stres ni bil tako dobro raziskan oziroma se je malo vedelo o vplivih, ki jih ima na naše telo. Danes pa vemo, da je konstanten stres izjemno nevaren in vodi v različna bolezenska obolenja. Stres je tudi korak v izgorelost, pa čeprav se včasih tolažimo, da gre za pozitiven stres, ki nam omogoča biti bolj buden in pripravljen pri izvajanju delovnih nalog.

Kako prepoznati stres?

Ker z besedo stres kar pogosto operiramo, je še kako pomembno, da znamo tistega pravega tudi prepoznati. Če ste ves čas razdraženi, se težko skoncentrirate, ste nervozni, slabo spite in imate neprestane težave s prebavo, lahko zagotovo posumite na stres.

Sploh ni težava v tem, da se znajdemo pod stresom. Težava nastane, ko ga ne prepoznamo, se z njim ne znamo spoprijeti in ga premagati. V nadaljevanju vam bomo zato zaupali nekaj načinov, kako se lotiti stresa in kako ga dokončno pregnati iz svojega življenja.

1. Ukvarjanje s športom

Ena najboljših možnih rešitev za boj proti stresu je gibanje. Seveda, ukvarjanje s športom, a ni potrebno, da se prelevite v vrhunskega tekača, da bi premagali stres. Pojdite vsak dan na svež zrak in prehodite določeno razdaljo. Pol ure hitre hoje vam bo zelo dobro delo.

Rekreativen tek je prav tako močan zaveznik v boju proti stresu, hkrati pa pozitivno vpliva tudi na srce, znižuje pritisk in povečuje telesno vzdržljivost. Načeloma pa bo kakršnokoli udejstvovanje v športu ali rekreaciji izjemno blagodejno vplivalo na vaše počutje.

2. Preženite temne oblake

Najslabše je, če si določene težave ves čas vrtite v mislih. Opravite z njimi na način, da postorite vse, kar je v vaših močeh, za rešitev določenih situacij, ali pa si priznajte, kadar v določenem primeru enostavno nič več ne morete storiti. Vsekakor pa se ne bremenite za nekaj, kar sploh ni v vaši domeni.

Obremenjevanje

Prenehajte se obremenjevati s stvarmi, na katere nimate vpliva.

Družite se s pozitivno naravnanimi ljudmi, izkažite svojo ljubezen partnerju in družini, prisluhnite glasbi, ki pozitivno vpliva na vaše počutje, in počnite tisto, kar vas veseli. Z zavedanjem, da imamo na voljo le eno življenje, ki že tako prehitro mine, je potrebno v vsak nov dan vstopiti z nasmeškom in radovednostjo.

Poznate tisti rek: »stres škodi lepoti«? Verjemite, da še kako drži. Ljudje, ki so stalno pod stresom, se hitreje starajo in so videti zgubani ter brezvoljni. Ker stres slabo vpliva na srce, telesno težo, spanec in drugo, je jasno, da je lahko končni rezultat konstantnega stresa izjemno slab.

Globoko vdihnite in si na obraz nadenite nasmešek!