Španska muha in drugi afrodiziaki

Zagotovo lahko rečemo, da je španska muha najbolj znan afrodiziak, saj ima dolgo zgodovino in se v trgovinah s spolnimi pripomočki prodaja tudi še danes. Večina ljudi je mnenja, da spodbuja strast zgolj pri ženskah, vendar naj bi bila učinkovita tudi pri moških – v kolikor učinkuje. Kljub temu, da je veliko proizvodov, ki nosijo ime španska muha, namreč niso vsi isti.

Sestavine so precej raznolike, tiste “prave”, po kateri je afrodiziak dobil ime, pa v njih ne boste našli. Hroščki, ki jih najdemo v Španiji in imajo ime španska muha, se namreč za izdelavo ne uporabljajo več. Verjetno zato, ker je bila izdelava zapletena in je lažje kot nabirati hrošče najti sintetične spodbujevalnike strasti, pa tudi iz še bolj pomembnega razloga: mleta krila teh hroščkov, ki naj bi delovala kot afrodiziak, namreč vsebujejo snov, ki danes velja za strupeno.

Kaj se prodaja kot afrodiziak?

Zelo pogosto se z obljubo povečanja poželenja prodajajo razni pripravki, ki si nadenejo ime španska muha ali kaj bolj sodobnega in zanimivega, vsebujejo pa predvsem kofein. Če vas mika španska muha, torej najprej preverite, kaj se v kapljicah nahaja. Nenazadnje marsikomu velika količina kofeina ne prija.

Kako poskrbimo za vzburjenje po naravni poti?

Tako, kot učinkuje španska muha, naj bi delovalo tudi veliko živil, s katerimi si lahko napolnimo svoj hladilnik. Ne gre toliko za njihove posebne učinkovine, na primer vitamine, temveč predvsem za njihov psihološki vtis na ženske. S spolnostjo in vzburjenjem se tako pogosto povezujejo rdeče jagode in maline, čokolada, šampanjec in podobno.

Gre za živila, s katerimi pogosto izkazujemo pozornost – ženska, ki se zaradi tega dobro počuti in je sproščena, pa se seveda precej lažje vzburi. Nekaj tega psihološkega učinka izhaja iz zgodovine – ostrige se na primer označuje kot afrodiziak in povezujejo z Afrodito oziroma grško mitologijo.

Da lahko delujejo bolje kot španska muha, pa imamo poleg mitoloških na voljo tudi znanstvene dokaze. Društvo ameriških kemikov je že leta 2005 razkrilo, da uživanje ostrig vpliva na nivo spolnih hormonov pri moških in ženskah.