Seks po porodu; kako se spremeni vaša intimnost?

Seks in intimnost sta za nove starše pogosto težka – manj časa, utrujenosti, hormonskih sprememb in skrbi glede kontracepcije lahko postane težavno. Če ste se vi in ​​vaš partner sprijaznili z manj seksa, to ni problem. Če imate vi in ​​vaš partner različno stopnjo spolne želje, lahko to poveča stress v vajinem odnosu.

V večini odnosov se stvari vrnejo na pravo pot, vendar je pomembno, da ste potrpežljivi. Če vas skrbi, da je vaše spolno življenje izven dosega, se pogovorite z zdravnikom.

Ženske: vaše spolni občutki po porodu

Po porodu se boste morda počutili, da ne boste nikoli več seksali. Toda zacelili se boste in vaše zanimanje za seks se bo vrnilo. Za mnoge ženske se to zgodi v 1-3 mesecih po rojstvu otroka, vendar je normalno tudi, če traja dlje. Nekatere mame se med dojenjem počutijo čutne in seksualno vzburjene. To je deloma posledica hormona oksitocina, ki je vključen v odvajanje mleka in tudi spolno vzburjenje. Povsem normalno je. Prav tako je normalno, da doječe mame ugotovijo, da imajo manj zanimanja za seks, ko dojijo.

V eni študiji je bilo ugotovljeno, da je v šestih tednih po rojstvu približno 40% novih mamic poskušalo seksati. Do 12 tednov po porodu je skoraj 80% mame prvič poskušalo imeti spolne odnose. Mame, ki so rodile po carskem rezu ali so imele šive, so lahko s spolnim odnosom čakalo tudi dlje.

Vaše telo po porodu

Vaše telo bo postalo drugačno po otroku, to pa bo trajalo kar nekaj časa . Morda ni enake oblike in morda niste enake teže kot prej.

Spremembe v telesu po porodu vključujejo:

  • Izgubo mišičnega tonusa
  • povečane prsi (vaše prsi se lahko zmanjšajo, če ne dojite)
  • večje bradavičke in drugačna barva bradavičk
  • strije na vašem trebuhu, prsih, bokih ali stegnih
  • raztegnjena nožnica
  • krčne žile v nogah
  • povečanje telesne mase (po rojstvu boste izgubili telesno težo, kolikor tehta otroka, placenta in plodovnica).

Nekatere spremembe ne ostanejo dolgo. Druge so bolj ali manj stalne. Nekatere mame uživajo spremembe v telesu – na primer, povečana velikost prsi. Druge se ne počutijo dobro glede sebe. Kakorkoli, zdravo prehranjevanje in telesna vadba ter spanje (kadar lahko) vam bo pomagalo, da se boste bolje počutili. Če pa težko sprejmete spremembe v svojem telesu, se pogovorite z zdravnikom, družinskim članom, prijateljem, otrokom in družinsko medicinsko sestro.

Kdaj spet seksati po porodu?

Kdaj spet seksati, je vprašanje, ki se tiče vsakega posameznika in to je takrat, ko se počutite pripravljeni (razen če vam je zdravnik svetoval drugače).

Če ste imeli težko rojstvo ali šive, bo vaše telo potrebovalo čas za zdravljenje. Mnoge mame čutijo bolečino ali nelagodje med spolnim odnosom, vendar se to sčasoma običajno izboljša. Uporaba lubrikantov ​​bo seks naredila bolj prijeten. Včasih je lahko neugodje zaradi mišičnih krčev ali anksioznosti.

Po drugi strani pa nekatere nove mame in njihovi partnerji ugotavljajo, da je seks manj zadovoljiv, ker so mišice preveč ohlapne, potem ko so se med porodom raztegnile. Mišice bodo ponovno dobile ton – vadbe medeničnega dna lahko pomagajo.

Če dojite, boste morda ugotovili, da mleko med spolnim odnosom izteka iz vaših prsi in da je problem suha vagina. Poskusite nahraniti svojega otroka, preden začnete seksati.

Kontracepcija po otroku

Kot nov starš morda še niste pripravljeni na še enega otroka, zato je dobro razmisliti o kontracepciji, preden znova začnete seksati. Vaš zdravnik ali babica se bosta z vami pogovarjala o kontracepciji pri šesttedenskem pregledu za mamo in dojenčka. Če želite vi in ​​vaš partner prej seksati, se pogovorite z zdravnikom ali babico o kontracepciji.

Nekatere mame so plodne še preden, da dobijo prvo menstruacijo. S tem se poveča možnost zanositve, če imajo spolne odnose brez uporabe kontracepcije.

Morda vam je bilo povedano, da je manj verjetno, da boste zanosili, če dojite. To se včasih lahko zgodi, če nove mame:

  • dojijo dan in noč
  • ne dajejo otroku nobene druge hrane ali pijače (samo dojenje)
  • niso imele menstruacije po porodu.

Vendar ne pozabite, da ni nobenega jamstva. Morda še vedno zanosite, če imate spolne odnose brez uporabe kontracepcije.

Dobro je, da se pogovorite z zdravnikom, otrokom in družinsko zdravstveno sestro ali kliniko za načrtovanje družine o možnostih kontracepcije. Nekatere vrste kontracepcije niso primerne za doječe mame.