Priželjc

Priželjc ali timus: kaj je njegova naloga?

Tokrat se bomo posvetili prav posebnemu delu obrambnega sistema našega telesa. Imenujemo ga imunski sistem. Ta je sestavljen iz več različnih organov in tudi tkiv, a prav posebej bomo preverili, kaj je to priželjc ali timus. Gre za izjemno pomemben del imunskega sistema, saj skrbi za usklajevanje celotnega sistema.

Ker je priželjc na višku moči v mladih letih, je jasno, zakaj otroci in mladina precej lažje in hitreje opravijo z zunanjimi vsiljivci, kot so virusi in bakterije, in zakaj to s starostjo počasi peša. Kljub temu pa je danes znano, da lahko delovanje priželjca okrepimo na način, da uživamo hrano, v kateri se nahaja cink.

Priželjc je žleza

In kakor vidimo, zelo pomembna žleza, ki poveljuje našemu imunskemu sistemu. Tega načeloma krepimo tudi z gibanjem, ustrezno vadbo in zdravo ter uravnoteženo prehrano. Prav priželjc pa je še kako odvisen od tega kako dobro bo naš obrambni mehanizem v celoti deloval, ko se bo pojavila nevarnost.

Da bi podaljšali karseda učinkovito delovanje priželjca, je dobro uživati hrano, v kateri se nahaja veliko cinka. Seveda nas na tej točki zanima, za katero hrano gre. Povejmo, da boste veliko cinka v telo vnesli, če boste uživali jajca, goveje meso, ostrige in morske sadeže ter oreščke in črni fižol.

A ne zgolj cink

Za dobro delovanje priželjca pa seveda ni dovolj uživati zgolj hrano, bogato s cinkom, saj potrebuje tudi druge vitamine in minerale. Mednje vsekakor sodijo selen, magnezij in vitamin B6. Na splošno pa svojemu imunskemu sistemu precej pomagamo tudi z visokimi vrednostmi vitamina C.

Sicer je moč v lekarnah kupiti različna prehranska dopolnila, v katerih se skriva vse potrebno za vzdrževanje imunskega sistema na najvišji stopnji, a je vendarle bolje, če za to poskrbimo že po naravni poti. In če pri tem za mizo še uživamo, je to seveda dvojna zmaga.

Kje se priželjc nahaja?

Žleza, imenovana priželjc, se nahaja v zgornjem delu prsnega koša in je najbolj izrazita in operativna do cca 14. leta. Žal nato njeno delovanje prične postopoma upadati. Strokovna jasnost si ni povsem edina v tem, kako pomembna je ta žleza za nas.

Timus; kje je?

Priželjc oziroma timus se nahaja v zgornjem delu prsnega koša.

Tudi laiki bi verjetno rekli, da ne prav dosti, glede na to, da v odrasli dobi praktično izgine oziroma se pretvori v maščobno tkivo. A dejstvo je, da bistveno vpliva na razvoj samega imunskega sistema v dobi odraščanja, ko je to morda tudi najbolj pomembno.

Kako timus deluje?

Timus deluje tako, da izloča hormon timozin, ta pa nadalje posreduje pri nastanku T celic. Te celice iz kostnega mozga nato potujejo v priželjc, kjer dejansko dozorijo. Podvrsto T celic imenujemo tudi »celice ubijalke«, saj imajo namreč nalogo, da v telesu poiščejo vsiljivca in ga dobesedno izbrišejo iz sistema.

Težave z delovanjem priželjca ali timusa danes pripisujemo tudi velikemu in konstantnemu stresu. Kot zanimivost: v nekoliko bolj ezoteričnih vodah to žlezo omenjajo v povezavi z grleno in srčno čakro ter ji pripisujejo povezavo s čustvenim telesom.