JOGA – STANJE NA GLAVI (Shirshasna), 2. del.

 1. Če imate možnost, ne vadite zraven stene

Najbolje je, da se izogibate steni, ker ko vadite stanje na glavi ob steni, telo ne bo uporabljalo pravih mišic, da bi podprlo vašo težo. Namesto tega boste dali težo na steno in ostali dlje v položaju, kot to lahko telo obvlada. To lahko povzroči celo poškodbe možganov, oči in vratu.

Če vam ni na voljo kompetentnega učitelja, da bi se naučili stoje na glavi, je priporočljivo, da poiščete gobasto travo ali peščeno plažo. Zdaj pa vadite nekaj somersov, da se naučite, kako se raztezati, če na začetku padate s stojala.

 1. Kako to narediti prav – Koraki za vadbo na glavo

V idealnem primeru bi moral biti želodec prazen, zato se morate hrani izogibati 2-3 uri pred treningom. Stanje na glavi bi bilo treba narediti po tem, ko so mišice ogrete. Če ne trenirate na travi ali mehki površini, uporabite odejo debeline 3-5 cm, da zagotovite oblazinjenje lobanje.

Za vadbo sledite naslednjim korakom:

Sedite na kolena in držite komolce, da izmerite idealno razdaljo. Nato roke potisnite na tla tik pod rameni. Obdržite komolce tam, približajte roke in zaklenite prste, da bodo vaše roke tvorile trikotnik. Ne pustite, da se komolci odprejo.

Položite glavo na tla s hrbtno stranjo glave v pokrite roke.

Zavijte prste, poravnajte kolena, boke v nebo.

Začnite hoditi proti ramenom, da naredite puščico.

Pripeljite desno koleno do prsi in nato pripeljite drugo koleno proti prsnemu košu. Tako bo vaša hrbtenica naravnost.

Med vdihom dvignite noge v nebo. Osredotočite se na mirno točko, po možnosti na višino oči. Dihajte z lahkimi sproščenimi dihi in držite držo tako dolgo, kot vam je udobno.

Opozorila:

Držite ramena stran od ušes, da zaščitite vrat pred prevelikim pritiskom.

Če je možno, naj bodo stopala aktivna, ko segate proti nebu.

Ne pustite, da se vaš bok premakne za ramena, sicer boste padli.

Če vadite v bližini stene, se ne naslonite na steno, uporabite jo samo za zaščito pred padcem.

 1. Kako dolgo držati pozo?

Obstajajo različni pogledi na trajanje stanja na glavi. Nekateri učitelji predlagajo največ 2 minuti, nekateri predlagajo 3-5 minut, Hatha Yoga Pradipika pa omenja celo 3 ure. Toda večina starih besedil Hatha joge vsebuje eno skupno stvar, da se lahko stanje na glavi prakticira katerokoli količino časa, dokler je telo stabilno in mu je udobno in se ne uporablja presežek truda, da ostane v drži. Torej, če se vaše roke, hrbet ali vrat začnejo utrujati, morate izstopiti iz poze. Postopoma s prakso boste lahko držali pozo dlje.

 9.Splošne napake

Mnogi ljudje nimajo pravilne poze pri stanju na glavi. Zaradi nekaterih pogostih napak dobijo poškodbo ali bolečino. Toda, če se zavedate teh pogostih napak, se lahko izognete nepotrebnemu naporu in bolečini. Najpogostejše napake pri stanju na glavi, ki povzročajo nestabilnost, nelagodje in celo poškodbe, so naslednje:

 • Napačna poravnava telesa
 • Boki za rameni, kar povzroči padec
 • Komolci preširoki
 • Napačna postavitev glave
 • Ni dovolj opore na rokah in stopalih
 • Vadba na zelo trdih tleh
 • Dihanje preveč plitvo ali prehitro
 • Izguba naravne krivulje hrbtenice

10.Splošni miti

V tem obdobju so nastali številni miti o stanju na glavi, ki so vsi zavajajoči. Nekateri od njih so:

 • Med menstruacijo ne smete vaditi stanja na glavi;
 • Če ste noseči, lahko poškodujete otroka;
 • Stanje na glavi lahko poškoduje vaše možgane.
 • Stanje na glavi ni varno za vaš vrat.
 • Stanje na glavi ni varno za vaše oči.

Stanje na glavi je zelo koristna drža, pod pogojem, da se pravilno izvaja in ima pravilno trajanje brez prekomernega duševnega ali fizičnega stresa. Priporočam vam, da se naučite stanja nag la vi od usposobljenega učitelja, ki ima osebne izkušnje in ustrezno razumevanje. Uživajte v Shirshsani.