JOGA – STANJE NA GLAVI (Shirshasna), 1. del.

Stanje na glavi, Shirshasna pomeni držo, kjer stojimo na vrhu glave. Stanje na glavi ne le obrne vaše vizije sveta, ampak obrne tudi krvni tlak v telesu. Stanje na glavi je eden glavnih položajev v Hatha Yogi, imenovan tudi kralj Asan. To je zaradi njegovih številnih prednosti in učinkov na telo in na um.

V zadnjih šestih letih je bilo iz moje strani usposobljenih več kot 800 učiteljev joge iz vsega sveta. Moje študente sestavljajo obstoječi učitelji joge, zdravstveni delavci, napredni in začetni praktiki ter ljubitelji joge. Na moje presenečenje sem ugotovila, da večina mojih študentov, ne glede na to, v katero kategorijo spadajo, nimajo jasnega razumevanja za položaj stanja na glavi. Mnogi od njih niso nikoli prakticirali tega položaja, saj jih je skrbelo, da se bodo pri tem poškodovali. Pravzaprav se zdi, da veliko učiteljev joge celo odvrača učence od stanja na glavi, ali pa jim priporoča, da ta položaj prakticirajo s steno.

Čeprav je za ta položaj napisanih veliko člankov, tem člankom na nek način manjkajo vpogledi. Zato sem se odločila, da vam posredujem nekaj jasnih in pomembnih informacij. Ne glede na to, ali že prakticirate staje na glavi ali pa se nameravate naučiti stanja na glavi, morate poznati naslednja pomembna dejstva o položaju, da ga boste lahko kar najbolje izkoristili in ga varno izvajali.

1.Kaj je stanje na glavi (Shirshasana)?

Stanje na glavi je Hatha yoga asana (drža), kjer oseba stoji na/uravna glavo s podporo rok. To je obrnjen položaj, kjer je glava na tleh in noge so obrnjene navzgor v svečo. Čeprav je stanje na glavi izziv, je zelo priljubljena zaradi številnih učinkov na telo.

2.Kaj se zgodi, ko stojimo na glavi – fiziologija stanja na glavi?

Ko stojite na glavi, se ne obrne le telo, ampak tudi krvni tlak. Tlak se spremeni v glavi, vratu, ramenih, venah, arterijah, pljučih in nogah. Ta sprememba krvnega tlaka prisili telo, da se odzove, da ohrani ravnotežje v različnih telesnih sistemih. Tudi mišice in tkiva zgornjih okončin so pod stresom in se aktivirajo.

Če se je pri vas vklopil alarm, ko ste prebrali, da se krvni tlak v glavi poveča, ne skrbite. Na srečo ima naše telo zelo zapletene in močne sisteme, ki zagotavljajo, da je telo, kot tudi možgani varni. Če ste telesno zdravi in ​​vaša praksa poteka s pomočjo in vodenjem izkušenega učitelja, je stanje na glavi zelo varno in koristno. Zaradi preobrata krvnega tlaka – ko se v glavi zviša krvni tlak in ​​se v nogah in nogah zmanjša na skoraj nič – vidimo neverjetne fiziološke koristi. V skladu z nedavnimi kliničnimi raziskavami inverzije stanje na glavi izboljša učinkovitost možganov za 14%, redne inverzije pa dejansko izboljšajo koncentracijo, spomin, opazovanje in jasnost misli ter lahko pomagajo proti depresiji in anksioznosti. Poleg tega lahko inverzijska terapija igra celo resno vlogo pri zaustavitvi “procesa staranja” možganov.

Veliko nazadovanja telesa in duha je mogoče zaslediti zaradi slabega krvnega tlaka in otrdelosti arterij, ki zmanjšata pretok kisika. Tako lahko z redno inverzijsko terapijo premagamo te dejavnike tveganja in preprečimo, da bi um zdrsnil v demenco.

Ti zdravniški dokazi izstopajo in ponovno potrjujejo tisto, kar so pred tisočimi leti doživeli modreci iz starodavne Indije.

 3.Zakaj bi morali prakticirati stanje na glavi?

Stanje na glavi se imenuje kralj Asan zaradi svojih čudovitih koristi za telo in um. Nekatere koristi za telo so:

 • spodbujanje delovanja hipotalamusa in hipofize. To pomaga pri boljšem delovanju in usklajevanju vseh endokrinih žlez;
 • izboljšanje sposobnosti telesa, da ohranja homeostazo s stimulacijo živčnega sistema;
 • ohranjanje in spodbujanja delovanja možganov, oči in ušes zaradi povišanega krvnega tlaka;
 • izboljšanje spomina in koncentracije;
 • zmanjševanje duševne utrujenosti, depresije in tesnobe;
 • izboljšanje delovanja centralnega živčnega sistema;
 • izboljšanje sposobnosti telesa za uravnavanje krvnega tlaka s stimulacijo baroreceptorja;
 • izboljšanje kondicije srca z obračanjem krvnega tlaka;
 • izboljšanje drže telesa in aktiviranje jedra;
 • krepitev mišic hrbta, ramen in rok;
 • izboljšanje krvnega in limfnega obtoka v celotnem telesu
 • izboljšanje prebave in izločanja.
 1. Kdo NE sme prakticirati stanja na glavi?

Zaradi zapletene narave stanja na glavi, tega položaja ne priporočamo vsem.

Stanja na glavi se je torej potrebno izogibati v naslednjih primerih:

 • Otroci, mlajši od sedmih let, ker je njihova lobanja mlada in lahko še vedno mehka in nagnjena k poškodbam;
 • nosečnice se morajo temu izogibati, ker je lahko tvegano, če iz kakršnega koli razloga padejo iz poze;
 • ljudje z glavkomom se morajo temu izogibati, ker lahko povečajo pritisk v očeh;
 • osebe, ki trpijo za akutno ali hudo migreno;
 • osebe s hudimi srčnimi težavami;
 • ljudje, ki trpijo zaradi osteoporoze, se morajo izogibati stanju na glavi.
 1. Pravilna poravnava stanja na glavi

Pravilna poravnava telesa je zelo pomembna med treningom stanja na glavi, sicer lahko pride do poškodb in ne koristi, temveč škoduje.

Začetni položaj: Priporočljivo je, da ostanete v Shashankasani (otroška poza) 10-15 sekund, da nevtralizirate krepki pritisk v nogah in glavi, preden greste v stanje na glavi.

Iz Shashankasane roke položite nad glavo, kolena pa naj bodo v skladu z rameni. Ta položaj ramen zagotavlja optimalno stabilnost ramen kasneje. Krone ne postavljajte na tla, saj je to zelo mehak del, ki je pod pritiskom podvržen poškodbam.