Je kokosovo olje dobro za vašo kožo? (1. del)

Je kokosovo olje zdravo za vašo kožo?

Kokosovo olje ima lastnosti, ki spodbujajo zdravje. Od zmanjšanja ravni slabega LDL holesterola do izboljšanja delovanja možganov pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo je kokosovo olje povezano z množico zdravstvenih koristi. Več raziskav pa je ugotovilo, da ima lahko kokosovo olje tudi koristi za zdravje kože.

Ta članek obravnava dokaze o tem, ali je kokosovo olje dobro za kožo.

Kaj je kokosovo olje?

Kokosovo olje je zelo nasičeno olje, ki se tradicionalno proizvaja z ekstrakcijo olja iz surovih kokosovih orehov ali posušenih kokosovih jedrc. Pri sobni temperaturi je to olje v trdnem stanju, vendar se pri segrevanju zmehča ali celo stopi, odvisno od temperature.

Pogosto se kokosovo uporablja pri kuhanju ali v izdelkih za nego telesa.

Kokosovo olje je bogato z srednjeverižnimi maščobnimi kislinami, ki so oblika nasičenih maščobnih kislin. Dejansko te srednje verižne maščobne kisline predstavljajo približno 65% celotne sestave kokosovega olja.

Maščobne kisline, ki jih najdemo v kokosovem olju, vključujejo:

  • Laurinska kislina: 49%
  • Miristinska kislina: 18%
  • Kaprilna kislina: 8%
  • Palmitinska kislina: 8%
  • Kaprinska kislina: 7%
  • Oleinska kislina: 6%
  • Linolna kislina: 2%
  • Stearinska kislina: 2%

Čeprav je kokosovo olje bogato s približno 90% nasičenih maščob, vsebuje tudi majhne količine mono in polinenasičenih maščobnih kislin. Ena žlica vsebuje približno 12 gramov nasičenih maščob in 1 gram nenasičenih maščob.

Srednje verižne maščobne kisline v kokosovem olju imajo antimikrobne lastnosti, ki lahko pomagajo zaščititi pred škodljivimi mikroorganizmi. To je še posebej pomembno za zdravje kože, saj številne vrste okužb kože, vključno z aknami, celulitisom, folikulitisom in atletskoim stopalnom, povzročajo bakterije ali glivice.

Uporaba samega kokosovega olja neposredno na koži lahko prepreči rast teh mikroorganizmov. Razlog za to je njegova vsebnost lavrinske kisline, ki predstavlja skoraj 50% maščobnih kislin v kokosovem olju, lavrinska kislina pa deluje v boju z škodljivimi mikroorganizmi. Študija je testirala antibakterijske lastnosti 30 vrst maščobnih kislin proti 20 različnim vrstam bakterij. Ugotovljeno je bilo, da je laurinska kislina najbolj učinkovita pri preprečevanju rasti bakterij.

Druga študija je dokazala, da lahko lavrinska kislina uniči Propionibacterium acnes, vrsto bakterije, ki vodi do razvoja vnetnih aken.

Poleg tega je kaprilna kislina druga srednjeverižna maščobna kislina, ki jo najdemo v kokosovem olju, čeprav v manjši meri. Tako kot za lavrinsko kilsino, je bilo tudi za kaprilno kislino dokazano, da ima močne protimikrobne lastnosti.

Študija s testno cevjo je pokazala, da tako lavrinska kot kaprinska kislina učinkovito odstranjujeta bakterijske seve.

Druga študija pa je pokazala protiglibične učinke kaprinske kisline. Kaprinska kislina torej zavira rast glivic na telesu.

Kokosovo olje lahko zmanjša vnetje! Kronično vnetje je glavna sestavina mnogih različnih vrst kožnih motenj, vključno s psoriazo, kontaktnim dermatitisom in ekcemom. Dokazano je bilo, z večimi študijami, da ima kokosovo olje protivnetne lastnosti.

V eni študiji so raziskovalci uporabili deviško kokosovo olje za vneta ušesa podgan. Ugotovljeno je bilo, da kokosovo olje sicer ni imelo protivnetnega učinka, ampak je pa olajšalo hude bolečine. Še več, kokosovo olje lahko olajša vnetje z izboljšanjem antioksidacijskega statusa. Antioksidanti delujejo tako, da stabilizirajo proste radikale v telesu, z nevrtalizacijo reaktivnih atomov, ki delujejo negativno na telo.

V študiji na živalih iz leta 2018 so podgane hranili različnimi vrstami olja, vključno s kokosovim oljem, oljčnim oljem in sončničnim oljem. Na koncu 60-dnevne študije je imelo deviško kokosovo olje izboljšan antioksidacijski status in v največji meri preprečilo oksidativni stress.

Kokosovo olje lahko pomaga zdraviti akne. Medtem ko je mnenje nekaterih, da kokosovo olje zamaši pore, raziskave kažejo, da lahko dejansko pomaga pri zdravljenju aken. Akne so vnetno stanje in veliko zdravil, ki jih uporabljamo za zdravljenje, deluje tako, da zmanjšuje in preprečuje vnetje.